W dniu 30 stycznia klasy trzecie wraz z klasą 2a udały się na wycieczkę do Boguszyc, do Izby Pamięci. Pod okiem czujnej pani Moniki dzieci piekły bułki drożdżowe. Następnie nauczyły się kisić prawdziwy ekologiczny żur. Gwoździem programu był wyrób masła w drewnianej maselnicy. Kto by pomyślał, że masło robi się ze śmietany, a śmietanę z mleka, a mleko daje egzotyczne zwierzę, nazywane KROWĄ!!!!!!
Po obejrzeniu eksponatów muzealnych przyszedł czas na królewskie śniadanie. Na stołach pojawił się żurek, kiełbaska z grilla i cudowne pachnące bułeczki ze zrobionym przez same dzieci masłem. Rekordziści pochłonęli po trzy miski aromatycznej zupy! Jeszcze tylko pranie na tarach, maglowanie, prasowanie, darcie pierza i można zbierać się do szkoły. Uczniowie zaopatrzeni w solidną wiedzę o dawnych sposobach prowadzenia gospodarstwa domowego wrócili do Wilczyc. Bardzo dużo nauczyły się przez trzy godziny warsztatów. A zabawy było przy tym, co niemiara.